UNBR condamnă cu fermitate abuzurile față de avocați

Avocaţi, Justiţie, TOP

UNBR condamnă cu fermitate abuzurile față de avocați prin nerespectarea drepturilor la viață și sănătate în timpul procesului

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act  cu îngrijorare și indignare de tratamentul inuman la care a fost supus domnul avocat Potomeanu Gheorghe în sala de judecată, la Tribunalul Iași. În timpul ședinței, domnului avocat i s-a făcut rău și, deși a anunțat instanța cu privire la acest aspect, doamna judecător a refuzat să-i permită să părăsească sala de judecată și l-a mai ținut câteva ore până când a leșinat. În plus, l-a sancționat cu amenda maximă de 5000 de lei.

UNBR condamnă cu fermitate asemenea comportament al instanței de judecată și îl susține pe domnul avocat Potomeanu Gheorghe în toate demersurile sale către autorități pentru a sesiza acest abuz.

UNBR pune în vedere Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri ferme față de astfel de tratamente inumane în cadrul procesului,  de natură să afecteze dreptul la viață și sănătate al avocatului.  În astfel de situații nu pot fi îndeplinite nici condițiile unui proces echitabil, în special cele privind egalitatea de arme și dreptul la apărare.

Organizația amintește că în prezent UNBR derulează campania ”Viață în instanță”, al cărei scop este de a sensibiliza autoritățile și opinia publică în legătură cu frecvența cazurilor de suprasolicitare a avocaților în timpul procesului, soldate uneori chiar cu deces, așa cum s-a întâmplat în cazul colegului avocat din Baroul Dâmbovița nu mai târziu de finalul anului trecut.

În acest context a început campania UNBR #ViataInInstanta. Schimbul de adrese dintre UNBR și Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României a vizat identificarea de soluții privind măsuri administrativ judiciare care să ofere un management eficient al timpului în instanțe și parchete. În cadrul demersului,  UNBR a propus și completarea art. 106 din Codul de procedură penală „Protecția sănătății persoanelor ascultate”, în sensul ca aceleași  măsuri de protecție să se aplice și avocaților alături de toți ceilalți participanți la proces.

Conducerea profesiei roagă avocații să semnaleze UNBR în cazul în care apar asemenea abuzuri în cadrul proceselor pentru a le acorda susținerea necesară.