Tudorel Toader – un nou mandat ca membru titular al Comisiei de la Veneția

Internaţional, Justiţie

24 mai 2018 – am inceput al doilea mandat in calitate de membru titular al Comisiei de la Venetia ! – Tudorel Toader, pe Facebook.

Deși chiar ministrul Justiției precizează în postarea sa pe Facebook că a început să exercite cel de-al doilea mandat în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneția în data de 25 mai 2018, anunțul vine în contextul vizitei unei delegații a Comisiei la București pentru a face o analiză a Legilor Justiției.

Comisia de la Veneţia a anunţat, la începutul lunii mai, că a înregistrat solicitarea adresată de preşedintele Klaus Iohannis prin care şeful statului cere un punct de vedere forului european pe marginea pachetului Legilor Justiţiei adoptate de Parlamentul României.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. A fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, din cauza locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, de obicei este denumită în continuare Comisia de la Veneția.