Despre tranzacțiile cu monede virtuale la nivelul Uniunii Europene

Drept fiscal

Apărute în anul 2009 și intitulate ,,aurul digital”, aceste monede virtuale nu sunt nici monede legale, nici nu constituie mijloace legale de plată. Tranzacțiile cu monede virtuale beneficiază de un grad de anonimat mai mare decât transferurile clasice de fonduri financiare și implică riscul ca respectiva moneda virtuală să poată fi utilizată de organizații teroriste pentru a disimula transferurile de ordin financiar.

Bitcoin şi mai nou Ethereum, aşa numitele monede virtuale alternative nereglementate de nicio bancă centrală și nesupuse regulilor monetare din niciun stat, au dat naștere uneia dintre cele mai dinamice bule speculative din ultimii ani. Aceasta este evidențiată, pe de o parte, de dorinţa celor aflaţi la baza piramidei de a obţine profit rapid, creând ceva din nimic, folosind mijloace aflate uşor la îndemână, iar, pe de altă parte, de aşteptările altora de a se îmbogăţi, colecţionând cât mai multe monede virtuale pentru a le revinde apoi în câştig, când preţul raportat la bani reali a crescut suficient de mult.

Volatilitatea unei monede virtuale este mai mare pentru că este influențată de mult mai mulți factori de risc :

  1. Cine utilizează moneda – utilizatorii platformelor sunt anonimi. Odată ce anonimatul va fi redus, va crește și încrederea utilizatorilor de bună-credință;
  2. Cum se transmite în societate – tranzacțiile aferente sunt ireversibile, modalitățile de gestionare a operațiunilor frauduloase implică un grad complex de optimă administrare;
  3. Reglementarea în legătură cu această transmitere la nivelul societății – nu există garanții de reglementare;

În urma scandalului izbucnit anul trecut adiacent dezvăluirilor Panama Papers, Comsia Europeană a propus modificarea Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Printre aceste amendamente, s-a introdus în premieră la nivel unional și o cerere expresă privitoare la extinderea platformelor de schimb pentru bitcoin și alte monede virtuale.

În aceeași ordine de idei, statele membre vor introduce mecanisme centralizate automatizate sau sisteme centrale electronice de extragere a datelor. Astfel, platformele de schimb vor fi obligate să colecteze, să prelucreze și să înregistreze în timp util datele cu caracter personal ale clienților care, apoi, vor putea fi  dezvăluite la cerere autorităților naționale care controlează conturi de plăți și conturi bancare deținute de o instituție de credit.

Totodată, Banca Centrală Europeană susține cu fermitate aceste dispoziții. Aceasta recunoaște potențialul tehnologiei blockchain, care se află la baza criptomonedelor în materie de plată și transfer.