INTERVIU CU DOMNUL JUDECĂTOR DANILEȚ DESPRE NOUA SA CARTE „LEGEA PE-NȚELESUL TINERILOR”

Justiţie

Bună ziua, domnule Danileț! Vă mulțumesc pentru acceptarea invitației noastre la interviu. Am observat că anunțul dumneavoastră legat de lansarea cărții „Legea pe-nțelesul tinerilor”, al cărei autor sunteți, a căpătat mare ecou în mediul on-line și a strâns o mulțime de aprecieri. Ce anume v-a impulsionat să scrieți o carte de educație juridică?

 

În februarie 2014 a intrat în vigoare Noul Cod penal. Niște colegi din Poliția mun. București mi-au cerut colaborarea penru a alcătui broșura intitulată „Unde-i lege nu-i tocmeală” în care acest cod penal era explicat pe înțelesul copiilor. Apoi, mi-am spus că elevii nu trebuie să trăiască cu impresia că legea și justiția sunt doar despre închisoare, căci sunt o grămadă de alte domenii care nu au legătură cu domeniul penal: școala, contractele, moștenirile, familia, munca, protecția consumatorului. Astfel, s-a născut ideea de a scrie o carte despre toate aceste subiecte și a apărut în ianuarie 2016 o primă variantă a cărții „Educație juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi și justiție”. Am urcat-o pe site-ul educatiejuridica.ro pentru a fi descărcată în mod gratuit și am printat-o pe cheltuiala proprie pentru a o distribui copiilor în cadrul cursurilor pe care le țin în școli și licee. Ideea de a avea o carte distribuită în librării aparține Editurii Humanitas: în vara acestui an conducerea editurii m-a solicitat să actualizez informațiile, să completez cartea și să o public la ea. Astfel, apare pentru prima dată în România un manual complet de educație juridică și civică pe care l-am intitulat „Legea pe-nțelesul tinerilor”. Motivația este simplă: tinerii au drepturi și îndatoriri specifice pe care trebuie să le știe cât mai de timpuriu, încă de când sunt copii, pentru că necunoașterea legii nu apără pe nimeni de răspundere.

Cum a luat naștere ideea de a face educație juridică pentru elevi?

 

În ce mă privește, acum 15 ani, în calitate de judecător, am fost invitat de un ONG la o școală în Cluj-Napoca să explic unor copii cum e cu legea penală. Am rămas stupefiat să constat că nici elevii, nici profesorii nu știau că de la 14 ani copiii răspund penal în România. Au trecut anii și în 2011 am ținut o lecție de același gen la București, la chemarea unei profesoare care m-a contactat pe Facebook. Am pus pozele în mediul online și am fost chemat în alte școli de mai mulți directori și profesori. Eram deja membru CSM și am povestit colegilor mei că ar trebui ca astfel de lucruri să se petreacă mai organizat. Așa s-a născut ideea unui Protocol ce avea să se semneze în 2013 între ministrul justiției, ministrul educației, procurorul general al țării și președintele CSM în baza căruia magistrații puteau merge în școli, iar copiii să vină în Tribunale. Protocolul a fost extins în acest an la judecătorii supremi, avocați, ONG-uri.

În calitate de magistrat, pe ce ați pus accent în elaborarea cărții?

 

Am vrut să sparg un mit: acela că legile trebuie cunoscute doar de cei care urmează Facultatea de Drept. Or, legile au ca destinatari orice persoană și Constituția ne spune în art.1 că toate legile sunt obligatorii. Iar azi sunt în vigoare cam 9500 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Cum să ceri oamenilor să le știe pe toate?! Cred că e posibil să le știe pe cele mai importante și principiile din celelalte. Așadar, m-am decis ca în carte să prezint principalele acte normative și să „traduc” unele reglementări. De aceea, în carte nu veți găsi termeni tehnici, ci explicații în cuvinte obișnuite despre ce se întâmplă zilnic în jurul nostru și are legătură cu lumea regulilor, normelor, legilor.

 Care sunt întrebările la care tinerii generației actuale vor căuta răspuns în cartea dvs?

 

Cartea răspunde la peste două sute de întrebări pe care mi le-am imaginat sau pe care le-am primit de la elevi de-a lungul anilor. Vă dau câteva exemple: ce înseamnă democrația, ce înseamnă libertatea, cum și unde se găsește o lege, care sunt drepturile copilului și organele care le apără, câte puteri avem și care este ierarhia lor, ce sunt codurile de legi și câte sunt ele, ce facem dacă suntem martor la o infracțiune, unde și în cât timp se face o plângere pentru lovire, ce înseamnă cifrele ce apar într-un CNP, care e diferența între cetățenie și naționalitate, unde și în cât timp se anunță pierderea cărții de identitate, ce se întâmplă cu un copil după ce părinții săi divorțează, ce fel de pedepse se pot aplica copiilor acasă sau la școală, unde se reclamă o defecțiune a unui obiect cumpărat din magazin, ce prevederi trebuie să aibă un contract de muncă, ce înseamnă voluntariat, de la ce vârstă și ce intervenții chirurugicale poate face un copil fără acordul părinților, când își poate schimba religia un copil, când se poate căsători un tânăr, care e diferența între concubinaj și căsătorie, cum se înregistrează un copil, cum se schimbă numele unei persoane, cum se poate contesta o notă care i se pare elevului ca fiind incorectă, cum poate părăsi țara un copil neînsoțit de ambii părinți, de la ce vârstă poate umbla un tânăr cu un ATV pe stradă, care sunt regulile de plimbat câinii în public, pe ce parte a carosabilului circulăm dacă nu este trotuar, cum se poate deschide un cont bancar, unde și în cât timp se anunță găsirea unui bun valoros pe stradă, ce nu avem voie să scriem pe Facebook, cum ne comportăm în fața unui controlor, polițist, magistrat, cum poate cineva să devină polițist sau jandarm, magistrat sau avocat.

Ați înființat o organizație, asociația Vedem Just, pentru a susține programul de educație juridică. Ce acțiuni ați desfășurat până acum și cum receptează tinerii acest proiect?

 

Acum doi ani am adunat lângă mine tineri entuziaști de a se implica în educarea juridică a noii generații. Așa am fondat Voci pentru Democrație și Justiție, o asociație care nu are legături politice, nu urmărește vreun profit și care vrea ….să schimbe lumea ponind de la tineri. Am făcut site-ul educatiejuridica.ro pe care am urcat materiale scrise și video pe care le utilizăm în școli; întreținem pagina de facebook „Educație juridică” și ținem legătura cu elevii și profesorii pe „Educație juridică – grup de discuții”; am instruit sute de magistrați, avocați și studenți la drept pentru a preda voluntar și în mod nonformal educația juridică în învățământul preuniversitar; am conceput un videoclip de promovare a proiectului; am filmat procese regizate unde actorii sunt exclusiv copii; am organizat un concurs de cunoștințe de educație juridică pentru liceeni la București anul trecut și unul la Constanța în acest an. Am ajuns la mii de copii din România, din 22 de județe. Am încheiat protocoale cu Inspectorate Școlare Județene sau doar cu școli, avem parteneriate cu Ministerul Justiției, asociații ale studenților la drept și Barouri de avocați. Așteptăm sponsori care să susțină acest proiect ce are nevoie de multiplicarea materialelor care ajung la elevi.

Considerați că generația actuală de adolescenți și tineri este prost informată privitor la domeniul juridic? Dacă da, care credeți că sunt cauzele care au dus la diminuarea interesului și a cunoștințelor acestora față de justiție, care, până la urmă, se afla la baza oricărei societăți democratice?

 

Când primește un tânăr buletinul pentru prima dată se uită la el și spune „Ce poză nașpa am!”. Nici prin gând nu îi trece că din acel moment el este un mic cetățean cu drepturi, dar mai ales cu obligații, și că din dimineața zilei în care el a împlinit 14 ani poate răspunde penal dacă comite una din cele câteva sute de infracțiuni existente sau poate răspunde contravențional dacă este surprins de un polițist încălcând diverse legi. Copiii nu au primit aceste informații minime pentru a preveni contactul lor cu mediul juridic. Mai mult, zicalele existente în România cum că „legea e făcută ca să fie încălcată”  sau „merge și-așa!” relevă concepții specifice țării noastre care nu au nicio legătură cu statul de drept sau supremația legii de care se vorbește în Occident. Așadar, noi nu avem cultura lui rule of law și cred că este timpul să începem a o construi. E un obiectiv uriaș, cu rezultate pe termen lung. Dar cred că în maxim 10 ani putem avea altfel de generații care ajung adulți: responsabili, conștienți de nevoia de a vota, care să recepteze legea ca fiind ceva ce le ocrotește drepturile nicidecum ca ceva care te duce la pedeapsă, care respectă autoritățile statului. Până acum statul a pus accent pe lege și pedeapsă; de acum trebuie să putem accent pe morală și să învestim în prevenție.

 De unde poate fi achiziționată cartea și la ce preț?

 

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, cartea va apărea pentru prima dată la Târgul Gaudeamus, la standul Editurii Humanitas. Evident, voi fi acolo pentru autografe, începând cu ora 16.00. Cu o zi înainte ea va pleca spre toate librăriile Humanitas din țară și apoi către alți distribuitori. Probabil se va putea comanda și online, iar prețul va fi unul accesibil, întrucât eu nu am pretenții bănești ridicate în legătură cu această carte. Mă interesează ca informația de acolo să ajungă la cât mai multe persoane interesate, iar cine nu și-o va permite o va primi direct de la mine.

Ați pornit acest proiect, ați promovat intens ideea de educație juridică în școli și licee. Ce pași trebuie urmați pentru a introduce Educația Juridică în curriculum școlar?

 

Acum doi ani, când am vorbit la Ministerul Educației, mi s-a promis că module de educație juridică vor fi introduse la clasa a cincea din anul 2017/2018 și la clasa a șaptea începând cu anul 2018/2019. Încă nu am văzut manualul de educație socială pentru clasa a cincea. Dar cred că ne trebuie mai mult decât o componentă nesemnificativă la materii precum educația civică, socială sau sociologie. Mai mult, e absolut neceasar ca această materie să fie studiată și la liceu, căci adolescenții au deja răspundere mai mare și la 18 ani devin adulți. De altfel, în acest sens s-au pronunțat acum două săptămâni decanii de la cele mai importante șase facultăți de drept din România: avem nevoie de cunoștințe despre drept la liceu. Așadar, Guvernul trebuie să decidă. Oricum, consider că e nepotrivit să se studieze 12 ani religia și să nu fie niciun an dedicat dreptului.

Cartea dvs. este avizată de către Ministerul Educației? În cazul în care s-ar implementa în programa școlară această materie, domnii profesori vor putea preda după acest manual de Educație Juridică sau va fi necesară colaborarea Inspectoratelor cu oameni din sfera juridică, de exemplu avocați, consilieri juridici etc.?

 

Tocmai pentru că nu avem o astfel de materie în curriculum școlar, manualul meu nu trebuia avizat de vreun minister. Este o carte pe care o poate cumpăra oricine tânăr cu vârsta între 7 și…77 de ani. Vă asigur că sunt mulți adulți are au ce învăța din ea. Mai mult, sunt profesori de civică și sociologie care folosesc deja cartea mea, în formatul inițial, care și azi se găsește gratuit pe internet. Noua carte însă este mult mai adecvată: am explicat nu mai puțin de 90 de acte normative, am dat multe exemple de cazuri soluționate de justiția română privind copii și tineri (cazuri de copii care au omorât sau violat alți copii, cazuri de tineri care au șantajat copii, cazuri de elevi care au înjurat pe Facebook profesori, cazuri de profesori care au abuzat sexual eleve, cazuri de profesori care au luat mită), am adăugat secțiuni noi. Practic, după ce vor parcurge cele 15 lecții corespunzătoare unor domenii diverse, profesorii vor putea răspunde la întrebări despre drepturi, îndatoriri și obligații chiar dacă nu au cunoștințe de drept. Evident, dacă vor dori să invite vreun practician al dreptului la o oră sau să ducă elevii la o Judecătorie sau  Tribunal, profesorii o pot face ca și până acum, iar asta va întregi cunoștintele teoretice și cele aplicate din cartea scrisă de mine.

Cum considerați că ar trebui să arate o oră de Educație Juridică eficientă și pe ce ar trebui pus accentul?

 

Vă spun cum țin eu o oră – și mă puteți verifica, căci pe site am urcat inclusiv lecții video ținute de noi: pornesc de la cazuri practice, pun întrebări elevilor despre regulile de acasă, de pe stradă, de la școală, din mediul online, apoi le răspund la întrebări diverse, de la sex la droguri și violență domestică, le dau să citească ei înșiși o infracțiune din Codul penal, le spun un caz șocant din jurisprudența mea implicând copii, iar, dacă suntem la tribunal, îi îmbrac cu roba mea și le permit să își facă o poză pentru Facebook. Este atâta sete de cunoaștere încât nu putem face față solicitărilor! Doar în săptămâna 13-17 noiembrie zeci de procurori, judecători și avocați au fost în sute de școli din România în „Săptămâna educației juridice în școli”. Feed-backul din partea copiilor este extraordinar.