A obţinut cea mai mare notă la concursul de ADMITERE la SNG. INTERVIU cu Florin Norocel.

Şcoala Naţională de Grefieri

Florin este un tânăr ambițios din București, în vârstă de 26 ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu și este pasionat de sporturi și cinematografie. El a acceptat invitația noastră și ne-a povestit, în cele ce vor urma, despre secretul din spatele modului în care s-a pregătit pentru concurs şi despre reuşita sa de a se clasa, din prima încercare, pe locul I la admiterea SNG. 

Bună, Florin! În primul rând, îţi mulţumim pentru acceptarea invitației de a ne acorda acest interviu. În al doilea rând, sincere felicitări pentru perfomanţa de a te clasa pe prima poziţie la admiterea Şcolii Naţionale de Grefieri! Care este secretul din spatele succesului tău?

Bună! Îmi face mare plăcere să vă acord acest interviu şi, la rândul meu, vă multumesc pentru invitaţie!

Secretul acestui succes constă, cred eu, în ambiție. Încă de când m-am hotărât să particip la concursul de admitere la SNG din acest an mi-am propus să obțin un rezultat excepțional. Mi-am dorit chiar media 10, știind faptul că în anii precedenți unele persoane au fost aproape de acest lucru (în anul 2007 cel mai bun rezultat a fost 9.92, iar în anul 2015, cele mai bune rezultate au fost 9,93 și 9,90). Acest rezultat îmi dă încredere pentru viitor, însă nu trebuie să uităm că este doar o notă. Important în acest moment este faptul că, după verificarea bunei reputații, mă voi afla printre cele 55 de persoane care au fost admise în acest an la SNG. Și mai important este să continui în aceeași manieră, întrucât sunt sigur că absolvirea SNG nu este un lucru ușor și vom avea cu toții mult de muncă.

E foarte cunoscut faptul că majoritatea absolvenților de la Drept se luptă pentru a ajunge avocat sau magistrat. De ce ai ales profesia de grefier?

Este adevărat că mai toți absolvenții de la Drept își doresc să devină avocați sau magistrați, iar eu mă număr printre ei. Am urmat o facultate de Drept deoarece îmi doresc să devin procuror. De altfel, am și participat la concursul de admitere la INM de anul trecut, însă nu am trecut de prima probă, obținând inițial media 6,9, iar după contestațiile la barem, 6,8. Nu am fost foarte afectat de acest eșec, întrucât pregătirea pentru acel concurs nu a fost una suficientă și știam acest lucru. Începusem să mă pregătesc abia prin luna martie a anului trecut și nu am avut timp de recapitulări sau de făcut grile, deși învățasem în jur de 7-8 ore pe zi. Acest lucru, coroborat cu faptul că pe parcursul facultății nu am fost chiar cel mai conștiincios student, au dus la rezultatul amintit.

Ideea de a participa la concursul de admitere la SNG din acest an mi-a venit prin luna ianuarie, ca o modalitate de testare a cunoștințelor teoretice de procedură civilă și penală și, bineînțeles, ca un plan de rezervă pentru cazul în care, Doamne Ferește, nu voi reuși nici în acest an sa fiu admis la INM.

Deși nu pot spune că profesia de grefier mă atrage la fel de tare ca cea de procuror, consider că nu este mai prejos. Grefierii au și ei un rol important în înfăptuirea justiției, rol care trebuie recunoscut pe deplin. Profesia de grefier este o profesie demnă și care, cred eu, îți poate asigura un trai cât de cât decent, concurența fiind destul de mare. Cu toate acestea, pot spune, nu din experiența personală, că este o meserie grea, fiind cunoscut faptul că volumul de lucru este foarte mare, în special la instanțe.

Cum te-ai pregătit în vederea admiterii? Ai vreo tactică specială de a învăţa/a reţine mai uşor?

Am împărţit perioada de timp pe care o aveam la dispoziție (februarie-aprilie) în două părți aproximativ egale. În prima parte pur și simplu am citit din codurile, legile și regulamentele din bibliografia pentru concurs, dar și din fișele/schițele făcute de mine anul trecut. Citeam articolele de 2-3 ori. Am început cu procedura penală și am terminat cu organizarea judiciară. Apoi, cea de-a doua parte a pregătirii am dedicat-o testării. Având în vedere că nu am găsit culegeri cu subiecte pentru admiterea la SNG, m-am apucat să îmi fac singur subiecte. De data aceasta am început cu organizarea judiciară și am terminat cu procedura penală. Am găsit un program pe internet cu ajutorul căruia poți să creezi subiecte pentru testări/examene. Printre tipurile de subiecte pe care le poți face în acest program se regăsesc: subiecte grilă cu una sau mai multe variante de răspuns, subiecte la care trebuie să răspunzi cu adevărat sau fals, subiecte la care trebuie să unești textul din coloana A cu textul corespunzător din coloana B sau la care trebuie să completezi spațiile libere cu cuvintele potrivite. Am luat fiecare articol în parte și am încercat să fac câte o întrebare pentru fiecare tip de subiecte, iar la final a rezultat o bază de date cu peste 1000 de subiecte.

După ce am terminat de făcut aceste subiecte, am trecut la rezolvarea lor. Avantajul acestui program este faptul că afli imediat dacă ai răspuns corect sau nu și că îți poate oferi și explicații.

Pot spune că tocmai elaborarea acestor subiecte a reprezentat o tactică specială de a învăța mai ușor. De asemenea, recomand utilizarea unor fişe (tabele) comparative pentru instituțiile unde pot apărea confuzii. Am să las ca exemplu un tabel de acest gen creat de mine.

Descarcă (DOCX, 15KB)

A fost prima oară când ai participat la admiterea SNG?

Da, a fost prima oară.

Ce calități consideri că trebuie să aibă un grefier? În câte dintre acestea te regăsești?

Consider că un grefier trebuie, printre altele, să aibă rezistență la stres, să fie respectuos, calm, să nu fie vulnerabil la influențe negative, să fie punctual și ordonat, să nu aibă prejudecăți și să manifeste o preocupare permanentă pentru pregătirea sa profesională. Sincer, mă regăsesc în toate, însă mă mai lupt cu unele prejudecăți în încercarea mea de a deveni un om cât mai moral.

În ce a constat concursul de admitere? Ai avut emoţii?

Concursul de admitere a constat în susținerea unei probe scrise la procedură penală, procedură civilă și organizare judiciară. Am avut puține emoții cu câteva zile înainte de concurs, dar nu și pe parcursul lui. După concurs, am avut emoții pentru că nu eram sigur dacă voi avea cel mai mare punctaj.

Pentru cei care doresc să devină grefieri, ce le recomanzi (materiale de lucru) în perspectiva pregătirii pentru concurs? Cât timp ar trebui să aloce pentru o pregătire eficientă?

Eu le recomand să învețe doar din bibliografia pentru concurs și să apeleze la doctrină numai dacă au nelămuriri. După cum am spus și anterior, tabelele comparative sunt extrem de utile și eficiente.

Referitor la timpul ce ar trebui alocat pentru o pregătire eficientă, depinde de fiecare persoană în parte și de modalitatea de pregătire. În prima parte (asta însemnând toată luna februarie și jumătate din luna martie) m-am pregătit în jur de 8 ore pe zi, incluzând și pauzele. În weekend învățam doar dacă nu aveam altceva de făcut sau pentru a recupera vreo zi pierdută. Apoi, în partea a doua, am petrecut chiar și 10 ore într-o zi în fața calculatorului, cu pauze bineînțeles, pentru a face subiecte sau pentru a mă testa.

Ce te-a motivat în tot acest timp? Suntem conștienți că stresul unui concurs greu şi care îți decide viitorul profesional a atins cote maxime. Ai simţit vreodată că clachezi?

M-au motivat mai multe lucruri, ca de exemplu: stabilitatea pe care ți-o oferă profesia de grefier, eșecul de la admiterea la INM de anul trecut sau notele mari obținute de candidații de la concursurile de admitere la SNG din anii precedenți.

Personal, nu consider că este un concurs greu. Dacă ai timp suficient pentru a te pregăti și nu vezi învățatul ca pe o obligație neplăcută, atunci succesul este aproape. Da, am simțit de câteva ori că clachez, însă mă întindeam în pat până îmi reveneam sau ieșeam afară să iau o gură de aer proaspăt. În unele situații, am preferat să iau o zi pauză și să recuperez în weekend. Recomand întreprinderea cu regularitate a unor activități recreative (alergat, fitness, gătit etc).

Procedura civilă sau procedura penală?

Deși aproape la toate examenele şi concursurile pe care le-am susținut până acum am obținut note mai mari la procedură civilă, procedura penală mă atrage mai mult, fiind și materia la care am făcut lucrarea de licență.

În final, ai un mesaj pentru cititorii noștri?

Aș dori cu această ocazie să îi felicit pe ceilalți candidați care au obținut rezultate care să le permită admiterea la SNG și să le urez succes și pe mai departe. Pe ceilalți îi sfătuiesc să nu se dea bătuți și să participe și la anul. De asemenea, le amintesc acestora că pot participa și la concursurile organizate direct pe post, iar dacă îi pot ajuta în vreun fel, o voi face cu cea mai mare plăcere.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitație şi sper ca răspunsurile mele să fie pe placul cititorilor dumneavoastră și utile celor care doresc în viitor să participe la concursul de admitere la SNG pentru a deveni grefieri.

 

Echipa neoficial.info îi urează lui Florin mult succes în carieră!