Acasă / Justiţie / Legea privind executarea pedepselor a fost adoptată de Camera Deputaţilor – Ce modificări conține față de actuala reglementare în materie?

Legea privind executarea pedepselor a fost adoptată de Camera Deputaţilor – Ce modificări conține față de actuala reglementare în materie?

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, 9 mai 2017, Proiectul de lege privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta conține o serie de modificări în comparație atât cu legea în vigoare la momentul de față (Legea nr. 254/2013), cât și față de forma inițială propusă de Guvern.

Conform rezultatului votului, proiectul de lege a fost adoptat cu 175 voturi – pentru, 85 voturi – contra și 20 de abțineri.

Cea mai importantă prevedere a actului normativ se referă la reducerea de pedeapsă de 6 zile pentru 30 de zile de detenţie în condiţii inumane, legea definind totodată şi sintagma „condiţii inumane“.

Printre alte modificări, se mai stipulează și că legea nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.

Totodată, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiţii corespunzătoare în condiţii necorespunzătoare de detenţie, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Toate modificările aduse sunt disponibile în link-ul de mai jos:

Descarcă (PDF, 135KB)

 

Despre Laura-Ioana Tătaru

mm
Iubesc fotografia, dețin o putere magică de a-i face pe cei din jurul meu să zâmbească și să privească viața în culori calde. Mizez întodeauna pe adevăr și sinceritate. Pasiunea mea a fost, este și va rămâne scrisul. Consider că e modalitatea prin care pot expune cel mai bine tot ce simt și gândesc.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of