Home / Internaţional / Turcia respinge solicitările UE privitoare la referendum

Turcia respinge solicitările UE privitoare la referendum

Turcia a respins intervenția Uniunii Europene privind lansarea unei anchete despre presupusele nereguli în referendumul pentru introducerea sistemului prezidențial. Acesta este organizat de preşedintele actual al republicii turce, Recep Tayyip Erdogan, care urmărește să își sporească prerogativele odată cu câștigarea voturilor la referendum.

Conform declarațiilor date de ministrul de Afaceri Externe al Turciei, Uniunea Europeană trebuie să respecte procesul democratic instituit și, mai ales, oficialii turci nu pot accepta declarații pur speculative date de diverși purtători de cuvânt cu privire la problemele apărute în desfășurarea referendumului.

Comisia Europeană a cerut Turciei să analizeze în amănunt (prin intermediul unei proceduri transparente) presupusele nereguli care ar fi survenit odată cu declanșarea procedurii de referendum. Mai mult decât atât, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a stabilit că referendumul din Turcia, privind introducerea sistemului prezidenţial, s-a desfăşurat în condiţii inechitabile, acesta eșuând să se ridice la nivelul standardelor Consiliului Europei.

Până acum, s-a confirmat că majoritatea cetăţenilor turci s-au pronunţat, la limită, în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidenţial. Această situaţie va avea ca deznodământ sporirea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

About Laura-Ioana Tătaru

mm
Iubesc fotografia, dețin o putere magică de a-i face pe cei din jurul meu să zâmbească și să privească viața în culori calde. Mizez întodeauna pe adevăr și sinceritate. Pasiunea mea a fost, este și va rămâne scrisul. Consider că e modalitatea prin care pot expune cel mai bine tot ce simt și gândesc.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of