Intrarea în vigoare a legii insolvenței persoanei fizice se amână pentru 1 august 2017

Practicieni în insolvenţă

La data de 21 decembrie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial publicată OUG nr. 98/2016, act normativ ce prorogă până la 1 august 2017 intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, cu modificările și completările ulterioare.

Amânarea cu încă șapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit întrucât pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii. De asemenea, pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare, fiind nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare, anunță Guvernul într-un comunicat.