A intrat prima la INM şi a obținut nota 10 la interviu. INTERVIU cu Georgiana Rizoiu.

Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii
Georgiana Rizoiu

Georgiana Rizoiu s-a născut în Piteşti, are 24 de ani şi a absolvit la Universitatea din Bucureşti anul acesta. Pasionată de muzică şi de călătorii, Georgiana a reuşit performanța de la obține o notă de 10 la proba interviului şi de a se clasa pe locul I la concursul de admitere la INM.

Georgiana a povestit echipei neoficial.info despre modul cum s-a pregătit pentru concurs și despre reuşita sa de a se clasa, din prima încercare, pe locul I.

Felicitări pentru reușită! Poți împărtăşi cu noi secretul succesului?

Nu e niciun secret, nu cred că a descoperit nimeni vreo formula magică (sau, cel putin, nu sunt eu acea persoană). E vorba de muncă, de perseverență și de răbdare. Cred că trebuie să îți dorești foarte mult să reușești și să te concentrezi în direcția asta, să fii dispus să sacrifici anumite lucruri pentru a-ți îndeplini obiectivul.

Care sunt impresiile tale despre experiența concursului de admitere la INM?

Pentru mine a fost o experiență cu un final fericit. A fost o perioadă grea, care a început încă din prima zi a anului IV și care s-a intensificat după examenul de licență. A presupus multă muncă, mi-am concentrat cam tot timpul pe învățat, nu am mai ieșit așa des din casă, nu am mai vorbit prea mult la telefon etc. Dar nu cred că trebuie să mă plâng… e ceea ce mi-am ales să fac, mi-am asumat faptul că voi trece prin aceste „încercări”.

De ce ai ales cariera de magistrat și nu altă profesie juridică?

Am ales Facultatea de Drept cu gândul să devin magistrat, mai exact, judecător, fără să am o imagine prea clară despre o astfel de profesie. În perioadele de practică am vrut să mă conving dacă e într-adevăr ceea ce mi se potrivește și am ales să încerc cealaltă variantă, pe care am avut-o în vedere de prin anul II, avocatura. Am urmat cursurile unei școli de vară organizate de o societate civilă de avocați din București și, chiar dacă a fost o experiență interesantă și am avut contact cu oameni deschiși și foarte amabili, am simțit că nu e ceea ce mi se potrivește. E greu de explicat în cuvinte. Nu poți să aplici o formulă matematică și să iasă un rezultat în favoarea unei anumite profesii. E mai degrabă vorba despre un sentiment, despre impresia că aparții mai mult unui loc decât celuilalt. Argumentele pro magistratură le știe toată lumea: elită profesională, statul social, stabilitatea locului de muncă, salariu atractiv etc.

Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un viitor magistrat?

Cred că un viitor magistrat trebuie să fie o persoană demnă, integră, cu un înalt standard de moralitate, fermă (sigură pe sine și pe cunoștințele sale), punctuală, diligentă, silitoare, calmă și răbdatoare.

Doreşti să îmbrăţişezi cariera de judecător sau cea de procuror? De ce?

Nu vreau să mă grăbesc, aștept să văd exact cum stau lucrurile, ce presupune exact fiecare profesie. Dacă ar trebui să mă pronunț acum, probabil că aș alege procuror. Îmi place mai mult dreptul penal, dovadă că inclusiv lucrarea de licență a fost la drept procesual penal și cred că e o activitate mai dinamică, mai puțin formală. Îl am ca exemplu și pe prietenul meu care e procuror stagiar, așa că am văzut împreună cu el cum arată un dosar de urmărire penală, cum se redactează actele, am participat chiar și la niște audieri.

Care din cele trei probe de concurs ţi s-a părut cea mai dificilă? De ce?

Dacă ar trebui să fac un „clasament” în ordinea descrescătoare a dificultății, aș spune că pe treapta superioară se află interviul, apoi raționamentul logic și, la final, testul de verificare a cunoștințelor juridice. Consider că interviul e cel mai dificil pentru că nu știi exact cum să te pregatești, nu e nimic sigur, nu îți dai seama dacă răspunsul tău e potrivit sau convingător, lucurile sunt spontane. Eu spun că la interviu ai cel mai puțin control.

Care este strategia ta de a învăța? Ne poți împărtăși niște tehnici potrivite?

Nu cred că am vreo strategie. Am învățat pur și simplu, cel puţin 8 ore pe zi (asta după ce am terminat cu facultatea, mai exact din iulie). Am pus accentul pe coduri la toate materiile, m-am concentrat să le stiu cât mai bine. Nu am lucrat grile mai deloc, dar am rezolvat subiectele de la INM din anii trecuți. Din punctul meu de vedere, fiecare trebuie să realizeze ceea ce i se potrivește mai bine, să descopere când și prin ce metoda are cel mai mare randament.

Cât timp ai alocat studiului pentru acest concurs?

Pe parcursul facultății am învățat pentru seminare și examene, deci am avut o bază, nu am plecat de la 0. De INM am început să mă preocup în anul IV, dar mai mergeam și la cursuri, așa că nu învățam foarte multe ore pe zi în acea perioadă. Din iulie am început să învăţ serios, minimum 8 ore pe zi. Mi-am facut un program de învățat și încercam să il respect. Pentru mine e foarte important să repet, astfel că în ultimele săptămâni am încercat să citesc de cât mai multe ori materia pentru examen.

Cum te-ai pregătit pentru interviu? Cum ți s-a părut comisia de examinare şi cum a decurs interviul?

Spuneam că interviul este cea mai grea probă din punctul meu de vedere pentru că nu prea știi cum să te pregătești. Am întrebat o prietenă care anul trecut a reușit să ia o notă foarte mare și m-a sfătuit să citesc cartea domnului judecător Cristi Dănileț, codul deontologic, despre liberalism, iluminism și drepturile naturale. Am căutat pe internet citate și am făcut câteva argumentări.

Domnii din comisie nu schițau nicio reacție, mă analizau atent, dar nu au încercat în niciun moment să mă încurce, să mă pună în dificultate. La începutul interviului am spus câteva cuvinte despre mine (vârsta, localitatea de domiciliu, facultatea absolvită, motivație), apoi discuţia a avut la bază fișa de prezentare. După aceea, am citit argumentarea și mi s-au pus două întrebări pe baza celor scrise, iar, la final, am primit speța de etică.
Pe parcursul interviului am încercat să îmi stăpânesc emoțiile și să răspund cât mai prompt.

Ce calităţi crezi că sunt necesare pentru a obține o notă la 10 la interviu?

Vă pot spune doar cum am procedat eu… am mizat pe sinceritate, nu am încercat sa epatez. Am folosit cuvinte al căror sens îmi era cunoscut, am răspuns simplu și la obiect.

Ai un model în viață? Te rugăm să motivezi alegerea.

Modelul e mama mea. Pe ea o cunosc cel mai bine și ceea ce mă impresionează la ea e iubirea necondiționată pe care mi-o poartă și sprijinul pe care mi l-a oferit, indiferent de ce ideal mi-am ales. M-a înțeles în toată perioada de pregătire, s-a străduit să mă ajute cu orice, a avut gijă să nu pierd timpul cu lucruri pe care le putea face ea.

Unde te vezi de acum în 10 ani?

Nu îmi place să îmi fac planuri pe termen lung. Am trăit câteva experienţe care m-au învățat că viața e imprevizibilă. Îmi doresc să fiu un om fericit și împlinit atât din punct de vedere personal, cât și profesional, să îmi exercit profesia cu dăruire și entuziasm și să am alături oamenii pe care îi iubesc.

Ce sfat le dai aspiranţilor la profesia de magistrat?

Să fie ambițioşi, nimic nu e imposibil! Să-și dorească să reușească și să muncească pentru asta!

 

Echipa neoficial.info îi urează Georgianei mult succes în profesia de magistrat!