Home / Arii de practică / Dreptul muncii / CSM: Dispoziţiile OUG nr. 20/2016 sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale „Justiţie”

CSM: Dispoziţiile OUG nr. 20/2016 sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale „Justiţie”

În şedinţa de azi, 23 august 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a hotărât dispoziţiile OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt aplicabile şi familiei ocupaţionaleJustiţie”.

Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Consiliului a adoptat o hotărâre de principiu prin care recomandă ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr. 20/2016 şi în cuprinsul art.31 din OUG nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin  OUG nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea.

În aceeaşi şedinţă, cu majoritate de voturi, Plenul CSM a respins punctul de vedere al direcţiei de specialitate prin care s-a propus sesizarea Senatului României ca în procedura de dezbatere parlamentară a proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei OUG nr. 20/2016 fie luate măsuri pentru evitarea consecinţelor interpretării diferite a dispoziţiilor menționate, sub forma unor amendamente la acest act normativ.

Pe cale de consecinţă, cu majoritate de voturi, a fost respinsă propunerea de sesizare a Senatului României.

Hotărârea privind aplicarea OUG nr. 20/2016 a fost adoptată în contextul tensiunilor create la nivelul sistemului judiciar ca urmare a interpretării şi aplicării diferenţiate a acestui act normativ, precum şi a Memoriului şi scrisorii deschise privind aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016, transmise CSM de către un număr reprezentativ de magistraţi la data de 22 august 2016.

La şedinţa Plenului au participat reprezentanţi ai sistemului judiciar, judecători şi procurori, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

În acest context, Plenul Consiliului a hotărât totodată este necesară continuarea demersurilor pentru urgentarea preluării bugetelor instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform dispoziţiilor art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

 

About Monitorul NeOficial

mm

3
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
mAlecu Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
m
Guest
m

se pare ca a ajuns csm sa interfereze cu puterea legislativa. pai unde mai e principiul separatiei puterilor in stat, mult clamat de catre puterea judecatoreasca. se pare ca magistratii sunt in masura sa adauge la lege printr-o simpla hotarare. in curand ne vom gasi in situatia ca si ministrii sa dea vre-un ordin prin care sa modifice chiar si constitutia. doar asa se pare ca se poarta. mai au pretentia stimatii magistrati ca toata lumea sa respecte litera si spiritul legii, dar dumnealor s-au trezit mai presus de lege.

Alecu
Guest
Alecu

Vă înșelați, este vorba despre INTERPRETAREA legii și de aplicare corectă a ei, nu este vorba despre legiferare, nu încurcați borcanele. Și se scrie “vreun” legat.

m
Guest
m

Parca interpretarea legii era de competenta organului emitent sau a instantei de judecata. Dar poate eu nu ma pricep asa de bine la drept cum va pricepeti dumnevoastra la gramatica.